Ποιο κρασί είναι καλύτερο να πίνετε για την υγεία σας;

Τα κρασιά που διατίθενται στο εμπόριο μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: λευκό κρασί, pοζέ κρασί, ερυθρό κρασί. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποιο κρασί είναι το καλύτερο; Είναι το κόκκινο κρασί υγιές και καλύτερο από το λευκό κρασί; Λίγα λόγια για αυτό παρακάτω.

Τι κρασί είναι υγιές;

  Τα οφέλη για την υγεία του κόκκινου κρασιού Όπως μπορείτε να περιμένετε, τα κρασιά διαφέρουν ως προς τον τρόπο παραγωγής τους. Για την παραγωγή λευκού κρασιού, τα σταφύλια πιέζονται και, σε αντίθεση με το κόκκινο (ή ροζέ) κρασί, απογυμνώνονται από αυτό που είναι πιο πολύτιμο – δέρματα και σπόροι πριν από τη διαδικασία ζύμωσης.

Στην περίπτωση παραγωγής κόκκινου κρασιού, τα σταφύλια ζυμώνονται μαζί με το προαναφερθέν δέρμα και τους σπόρους. Αυτό καθιστά το κόκκινο κρασί, όπως ήδη αναφέρθηκε, που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλότερη συγκέντρωση βιοδραστικών ενώσεων (πολυφαινόλες), οι οποίες αποδίδονται στην επίδραση του κρασιού στην υγεία.

Τι γίνεται με το ροζέ κρασί; Αυτό το κρασί παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με το κόκκινο κρασί. Η διαφορά είναι ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής, η διαβροχή του γλεύκους με τα δέρματα σταφυλιών είναι μικρότερη. Ως αποτέλεσμα, το ροζέ κρασί περιέχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις από το λευκό κρασί και ταυτόχρονα λιγότερο από το κόκκινο κρασί.

Επομένως, εάν θέλουμε να φτάσουμε για το κρασί, είναι καλύτερο αν είναι κόκκινο κρασί, λόγω αυτών των τριών τύπων κρασιών, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ενώσεις που έχουν θετική επίδραση στην υγεία μας.

Και είναι υγιές το λευκό κρασί; Φαίνεται ότι μικρές ποσότητες αυτού του τύπου κρασιού μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, λόγω της παρουσίας αιθανόλης. Ωστόσο, το φαινόμενο που προάγει την υγεία του λευκού κρασιού θα είναι πολύ ασθενέστερο από αυτό του κόκκινου κρασιού. Λοιπόν, ποια πρέπει να είναι η απάντηση στην ερώτηση: τι είδους κρασί είναι υγιές; Η απάντηση είναι απλή – κόκκινο κρασί.

Κρασί – αντενδείξεις

Ποιος πρέπει να αποφύγει την κατανάλωση κρασιού; Το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό, οπότε υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να το πίνουν καθόλου. Η πιο σημαντική ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν να καταναλώσουν κρασί (ή άλλα αλκοολούχα ποτά) είναι έγκυες και θηλάζουν.

Στην οινοποίηση, τα θειώδη χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως συντηρητικό. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν αυτές τις ενώσεις και η κατανάλωσή τους σχετίζεται με κάποιες παρενέργειες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν από τις ΗΠΑ. Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων (ονομάζεται FDA. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων), αυτό το πρόβλημα επηρεάζει περίπου. 1% του πληθυσμού.

Η κατανάλωση οίνου που περιέχει θειώδη μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, διάρροια, πρήξιμο και κνίδωση σε ευαίσθητα άτομα. Επιπλέον, η κατανάλωση κρασιού από άτομα που πάσχουν από άσθμα μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό σύστημα. Επομένως, τα άτομα που είναι αλλεργικά / ευαίσθητα σε αυτό το συστατικό δεν πρέπει να πίνουν κρασί που περιέχει θειώδη άλατα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από άλλα συστατικά που υπάρχουν στο κρασί. Μεταξύ αυτών, φυσικά, μπορεί να γίνει αναφορά στο αλκοόλ (αιθανόλη) καθώς και στην ισταμίνη και την τυραμίνη. Για προφανείς λόγους, το κρασί δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που είναι εθισμένα στο αλκοόλ (παρά την πεποίθηση μεταξύ των ανδρών ότι “το κρασί δεν είναι αλκοόλ”).

Επιπλέον, το κρασί και άλλοι τύποι αλκοόλ δεν πρέπει να καταναλώνονται από:

  • Άτομα μετά από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Άτομα που πάσχουν από ηπατική νόσο (π.χ. λιπώδης ηπατική νόσος, κίρρωση, ηπατίτιδα).
  • Άτομα που έχουν διαγνωστεί με παγκρεατικές παθήσεις (π.χ. οξεία και χρόνια παγκρεατίτιδα)
  • Άτομα που αγωνίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια
  • Παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών

Αλληλεπιδράσεις κρασιού-ναρκωτικών

Συνδυασμός κρασιού με φάρμακα Μια σημαντική αντένδειξη στην κατανάλωση κρασιού είναι η λήψη διαφόρων φαρμάκων. Μπορεί να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις επικίνδυνες για την υγεία μεταξύ των συστατικών που υπάρχουν στο κρασί (κυρίως αιθανόλη) και των ναρκωτικών. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα φαρμάκων που πρέπει σίγουρα να αποφύγετε να πίνετε κρασί όταν τα παίρνετε.

  • Χλωροπροπαμίδη – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στον διαβήτη. μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολισμού της αιθανόλης. άτομα που παίρνουν αυτό το φάρμακο και καταναλώνουν κρασί μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, έμετο και ερυθρότητα
  • Gasprid – ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διέγερση της περισταλτικής γαστρεντερικής οδού. μπορεί να μειώσει το ρυθμό απέκκρισης της αιθανόλης και συνεπώς να αυξήσει τις παρενέργειες του αλκοόλ
  • Κυκλοσπορίνη – ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, σε μεταμόσχευση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νεφρωσικό σύνδρομο, ατοπική δερματίτιδα και ψωρίαση. το αλκοόλ στο κρασί μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειές του
  • Φελοδιπίνη – ένα φάρμακο από την ομάδα των αποκλειστών διαύλων ασβεστίου, που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στη θεραπεία της υπέρτασης και της ισχαιμικής καρδιακής νόσου. η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ενώ παίρνετε το φάρμακο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση πάρα πολύ (επικίνδυνο για την υγεία)
  • Φαινζίνη – ένα φάρμακο από την ομάδα των αναστολέων της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. μπορεί να αλληλεπιδράσει με το κρασί, εμποδίζοντας τη διάσπαση της τυραμίνης στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τυραμίνης στο σώμα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Ναρκωτικά αναλγητικά (π.χ. μορφίνη, μεπεριδίνη) – το αλκοόλ στο κρασί μπορεί να μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο διασπώνται αυτά τα φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αυξήσει τις παρενέργειες που χαρακτηρίζουν αυτά τα φάρμακα

Ηπατοτοξικά φάρμακα – δυστυχώς ορισμένα φάρμακα είναι επιβλαβή για το συκώτι. Η λήψη αυτών των φαρμάκων ταυτόχρονα και η κατανάλωση κρασιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. φάρμακα με δυνητικά αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του ήπατος περιλαμβάνουν: φαινυτοΐνη, μεθυλντόπα, ακεταμινοφαίνη, αμιωδαρόνη, καρβαμαζεπίνη, φλουκοναζόλη, μεθοτρεξάτη, σιμβαστατίνη, ερυθρομυκίνη.

μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *