Το σχολικό άγχος έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και τηaν ευημερία ενός νέου ατόμου

Πώς να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή ενός παιδιού; Πολλοί αποδεδειγμένοι τρόποι μπορούν να βρεθούν στο blog ή στα βιβλία του Dr. n. Αγρόκτημα. Άννα Μακότσσκα . Έχουμε επιλέξει μερικά από αυτά για εσάς.

Μειώστε ή εξαλείψτε τις καταστάσεις σερβιρίσματος που επηρεάζετε άμεσα. Ένας από αυτούς ανταμείβει το μωρό σας με γλυκά προϊόντα. Πολύ συχνά, όταν το παιδί μας βρίσκεται σε αγχωτική κατάσταση, λαμβάνει γλυκά “ως ανταμοιβή” για γενναιότητα. Δυστυχώς, δημιουργεί μια βλαβερή συνήθεια και συσσωρεύει περιττές θερμίδες στη διατροφή. Τα παιδιά μας λαμβάνουν ζελέ φασόλια, γλειφιτζούρια, καραμέλες σε νηπιαγωγεία, σχολεία, ιατρεία και ακόμη και αφού επισκεφθούν τον οδοντίατρο! 

Αν θέλετε να χαζέψετε, αγκαλιάστε, φιλήστε και εκφράστε την εκτίμησή σας – αρκετές ατυχίες είναι αρκετές. Εάν πρέπει να αγοράσετε κάτι, επιλέξτε ένα βιβλίο ζωγραφικής, μια πολύχρωμη εφημερίδα, ένα βιβλίο, σαπουνόφουσκες κ.λπ. Θυμάμαι! Μην ανταμείβετε με γλυκά! Μην διαιωνίζετε τη βλαβερή συνήθεια να τρώτε γλυκά σε αγχωτική κατάσταση!

Διδάξτε στο παιδί σας να μετρήσει την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται

Κάντε μερικούς απλούς υπολογισμούς με το παιδί σας. Αγοράστε οποιοδήποτε προϊόν διατροφής, π.χ. ένα γλυκό ποτό ή το αγαπημένο σας τυρί, στο οποίο προσεγγίζει συχνότερα το παιδί σας. Βρείτε τον πίνακα διατροφικών πληροφοριών για το προϊόν. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι 5 γραμμάρια ζάχαρης είναι ένα κουταλάκι του γλυκού.

Εάν ο πίνακας αναφέρει ότι 100 ml ποτού περιέχει 8,5 γραμμάρια ζάχαρης, αυτό σημαίνει ότι σε ολόκληρη τη φιάλη, συνήθως 400 ml, αυτή η ζάχαρη είναι 34 γραμμάρια, που είναι σχεδόν επτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Φυσικά, κάθε προϊόν περιέχει μια συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης φυσικής προέλευσης, π.χ. από φρούτα, αλλά συνήθως είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, και οι παραγωγοί σπάνια δηλώνουν ποια είναι αυτή η αξία.

Τέλος, κάντε ένα πείραμα, βάλτε επτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα πιατάκι και δείξτε πόσο παίρνει το παιδί σας με ένα μόνο ποτό. Πιθανότατα δεν θα μπορούσατε καν να φάτε τόσο πολύ ζάχαρη ταυτόχρονα!

Κάντε όλες τις αλλαγές σταδιακά και αργά

Εάν δεν έχετε περιορίσει ακόμη το παιδί σας σε γλυκά, χυμούς, γλυκά γαλακτοκομικά προϊόντα, γιαούρτια, μην ανησυχείτε, αλλά εισαγάγετε με συνέπεια και αργά αλλαγές.  Αντί για γιαούρτι με γλυκά φρούτα, επιλέξτε απλό γιαούρτι και προσθέστε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα σε αυτό στο σπίτι.

Κατά τη χειμερινή περίοδο, τα ψιλοκομμένα μη θειωμένα βερίκοκα, τα οποία είναι φυσικά γλυκά, είναι υπέροχα. Ως τραγανή προσθήκη, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα καρύδια, σπόρους chia ή λίγο πλιγούρι βρώμης. Αντί για γλυκό τυρί, επιλέξτε φυσικό και προσθέστε σε αυτό σπιτική μπανάνα ή μους μήλου ή αναμίξτε φυσικό τυρί με το γλυκό τυρί, μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα γλυκού τυριού που προστέθηκε. 

Αντί να αγοράζετε χυμό ή ένα γλυκό ποτό για μεσημεριανό γεύμα, κάντε σπιτική λεμονάδα γλυκισμένη με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, μειώστε σταδιακά την ποσότητα του μελιού που προστίθεται έως ότου αρκεί να εμφανίζεται μόνο στο νερό ή το νερό με δυόσμο ή λεμόνι στο τραπέζι. Εάν πρέπει να αγοράσετε σοκολάτα, επιλέξτε μια χωρίς γέμιση, αλλά με, για παράδειγμα, καρύδια, έως ότου μπορείτε να αντικαταστήσετε τη γεμισμένη σοκολάτα με μαύρη σοκολάτα.

Τι πρέπει να κάνετε όταν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή έχει διαβήτη;

Αξίζει να πάτε στον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί και να του λέει για τις υποψίες σας. Ο γιατρός θα ζυγίσει προσεκτικά και θα μετρήσει το μωρό και θα υπολογίσει τον ΔΜΣ του. Μετά από μια συνέντευξη, πιθανότατα θα παραγγείλει εξετάσεις αίματος. 

Εάν τα αποτελέσματα αποδειχθούν δυσμενή, ο γιατρός θα γράψει μια παραπομπή σε έναν παιδιατρικό διαβητολόγο και διαιτολόγο που θα βοηθήσει στον έλεγχο της νέας κατάστασης, θα προσφέρει θεραπεία και θα υποστηρίξει τους γονείς στη δημιουργία ενός μενού «ασφαλούς» για διαβητικούς.

Ένας διαιτολόγος θα σας διδάξει πώς να υπολογίζετε τις θερμίδες και να ελέγχετε τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής σας. Εάν το παιδί είναι πολύ υπέρβαρο, αξίζει επίσης να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή που θα επιλέξει το κατάλληλο σετ ασκήσεων ή σωματικής δραστηριότητας για έναν μικρό ασθενή.

μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *