Το γαλλικό παράδοξο – το πόσιμο κρασί κάθε μέρα είναι καλό για την καρδιά. Όταν συζητάμε για τις ιδιότητες υγείας, είναι αδύνατο να μην αναφέρουμε το λεγόμενο γαλλικό παράδοξο. Τι είναι αυτός?
Λοιπόν, οι παρατηρήσεις που έγιναν σχετικά με την υγεία των Γάλλων έδειξαν ότι παρά τον ιδιαίτερα υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών προϊόντων (υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα), χαμηλή σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα και μολυσμένο αέρα, ο πληθυσμός αυτός έχει χαμηλά επίπεδα καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Αυτό είναι το γαλλικό παράδοξο. Και τι ευθύνεται για αυτό; Πολλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού καθημερινά, σε σχετικά υψηλές ποσότητες (πλούσιες σε ενώσεις από την ομάδα πολυφαινόλης, ειδικά μία από αυτές – ρεσβερατρόλη) έδειξε προστατευτικό αποτέλεσμα.
Ο όρος διατυπώθηκε το 1981 και έκτοτε το ενδιαφέρον για τις ιδιότητες υγείας του κόκκινου κρασιού έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να διαδίδουν πληροφορίες ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού με μέτρο για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μας προστατεύσει από στεφανιαία νόσο.
Κρασί – ιδιότητες υγείας
Η κατανάλωση κρασιού κάθε μέρα είναι πολύ χαρακτηριστική της μεσογειακής διατροφής, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά μοντέλα διατροφής.
Έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν σαφώς ότι η τήρηση των αρχών της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου πολλών παθήσεων του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Ωστόσο, το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: το κρασί καταναλώνει μερικά από τα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής; Ετσι φαίνεται!
Πόσιμο κρασί και καρδιαγγειακή υγεία
Με βάση την τρέχουσα κατάσταση της γνώσης, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η μέτρια, καθημερινή κατανάλωση κρασιού (κυρίως ερυθρού οίνου) έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα:
- Η επιρροή του κρασιού στο που διεξάγεται από τους Cosmi και al. (2015) έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε ποσότητα ενός ποτηριού κάθε μέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων
- Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι η κατανάλωση 500 ml (ή λιγότερο) κρασιού καθημερινά μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις
- Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε ποσότητα 4 ml / kg σωματικού βάρους (δηλαδή για ένα άτομο βάρους 70 kg θα είναι 280 ml) για δύο εβδομάδες έδειξε καρδιοπροστατευτική δράση
- Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε ποσότητα 125-250 ml βελτίωσε την αναλογία της συγκέντρωσης «κακής» LDL χοληστερόλης προς τη συγκέντρωση της «καλής» HDL χοληστερόλης
- Τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε το 2019 στο περιοδικό Medicine έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού από άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης
- Τα δεδομένα από το 2018 παρέχουν στοιχεία ότι η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (έως 1 ποτό την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 14%
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση κρασιού (ιδιαίτερα κόκκινο) σε λογικές ποσότητες μπορεί να είναι ένα συστατικό που προάγει την υγεία της διατροφής στο πλαίσιο της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πόσιμο κρασί και φλεγμονή
Υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες καθημερινά μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδης. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κρασιού είναι πολύ πιθανές λόγω της παρουσίας ρεσβερατρόλης σε αυτό.
Όπως καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα της ανάλυσης 15 μελετών που δημοσιεύθηκαν το 2019 χρόνια στο περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, η χρήση της ρεσβερατρόλης μπορεί να σχετίζεται με ένα στατιστικά σημαντικό χαμηλότερο επίπεδο C-αντιδραστικής πρωτεΐνης (CRP. το αίμα). Με απλά λόγια, η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
Από την άλλη πλευρά, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η ρεσβερατρόλη δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα άλλων προφλεγμονωδών ενώσεων – παράγοντας νέκρωσης όγκου α και ιντερλευκίνης 6. Επιπλέον, μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού καθημερινά μείωσε τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα.
Για να είμαστε δίκαιοι, είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε άλλες επιστημονικές μελέτες που παρέχουν διαφορετικά συμπεράσματα: η κατανάλωση κόκκινου κρασιού (σε ποσότητα 150 ml / ημέρα) δεν μειώνει το επίπεδο CRP. Ποιο είναι το συμπέρασμα αυτού; Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να συνιστάται ή να καταναλώνεται ως μέρος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας.
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα ελήφθησαν επίσης από Κινέζους επιστήμονες οι οποίοι, βάσει ανάλυσης προοπτικών μελετών, έδειξαν ότι η μέτρια, καθημερινή κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στην υγεία των ατόμων με διαβήτη και να μειώσει τον κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (κατά 23%) .
Επίδραση της ρεσβερατρόλης που προάγει την υγεία
Όταν περιγράφετε τις ιδιότητες του κρασιού που προάγουν την υγεία, αξίζει επίσης να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη ρεσβερατρόλη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι μια ένωση που ταξινομείται ως πολυφαινόλες και πιο συγκεκριμένα στα στιλβένια. Είναι το πιο σημαντικό συστατικό στο κρασί.
Μείωση της αρτηριακής σας πίεσης Τα τρέχοντα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ρεσβερατρόλης μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το 2015, μια εκτεταμένη μελέτη πολλών μελετών δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Clinical Nutrition”, το οποίο έδειξε σαφώς ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κατανάλωση ρεσβερατρόλης σε ποσότητες άνω των 150 mg / ημέρα μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 11,9 mmHg. Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι οι χαμηλότερες δόσεις ρεσβερατρόλης δεν ήταν πλέον τόσο αποτελεσματικές. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη από το 2019 διαπίστωσε ότι απαιτούνται ακόμη υψηλότερες ποσότητες ρεσβερατρόλης (πάνω από 300 mg / ημέρα) για να δείξει τις επιπτώσεις της στην υγεία.