Κοινή ακμή – αιτίες, θεραπεία, φροντίδα δέρματος ακμής

Η ακμή vulgaris είναι μια πολύ κοινή δερματολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως νέους (μεταξύ 11 και 30 ετών), αλλά όχι μόνο. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα άνω των 30, 40 και ακόμη και 50 ετών και στη συνέχεια αναφέρεται ως αργά ακμή.

Η θεραπεία της ακμής είναι περίπλοκη και πολυπαραγοντική, ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών και τον τύπο τους, χρησιμοποιείται τοπική θεραπεία ή παρασκευάσματα από το στόμα. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζετε σωστά το δέρμα με τάση ακμής με τη βοήθεια εξειδικευμένων παρασκευασμάτων.

Κοινή ακμή – χαρακτηριστικά. Τι είναι η ακμή;

  Η κοινή ακμή (λατινική ακμή vulgaris) είναι μια από τις πιο κοινές δερματολογικές ασθένειες. Οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στην ομάδα των νέων – μεταξύ 11 και 30 ετών. Από την άλλη πλευρά, η επαγγελματική βιβλιογραφία αναφέρει ότι οι αιχμές της ακμής εμφανίζονται σε γυναίκες μεταξύ 14 και 17 ετών και σε άνδρες ηλικίας 16 έως 19 ετών. Όχι μόνο οι νέοι αγωνίζονται με το πρόβλημα της ακμής, συχνά εμφανίζονται αλλοιώσεις σε ώριμα άτομα, ηλικίας 40 και 50 ετών. Αυτός ο τύπος ακμής είναι γνωστός ως όψιμη ακμή.

Οι βλάβες στην ακμή vulgaris εμφανίζονται συχνότερα σε περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο δέρμα του προσώπου (ζώνη Τ), καθώς και στην περιοχή της πλάτης, του στήθους και του λαιμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή ακμή αντιμετωπίζουν επίσης το πρόβλημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υψηλό διανοητικό βάρος και καταθλιπτικές καταστάσεις.

Κοινή ακμή – αιτίες

Η ακμή vulgaris προκαλείται από επικάλυψη πολλών παραγόντων. Η επαγγελματική βιβλιογραφία παρέχει τρία κύρια στοιχεία, η επίδραση των οποίων συμβάλλει στο σχηματισμό της ακμής:

Υπερβολική δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, υπερανάπτυξη των αδένων και υπερβολική έκκριση σμήγματος. Οι ορμονικές διαταραχές, και πιο συγκεκριμένα, η υπερβολική διέγερση της έκκρισης των ανδρογόνων ορμονών είναι η βάση της υπερβολικής δραστηριότητας των αδένων.

Διαταραχές στη διαδικασία κερατινοποίησης των αγωγών που οδηγούν στους σμηγματογόνους αδένες. Οι υπερβολικά πορώδεις κλίμακες κολλούν κοντά στη χοάνη του σμηγματογόνου αδένα, υπάρχει μια στένωση του σμηγματογόνου καναλιού. Ο αναφερόμενος παράγοντας συμβάλλει στο σχηματισμό σπυρακιών. Στην περίπτωση ανοιχτών κωμωδών , το σμήγμα απελευθερώνεται προς τα έξω, ενώ σε κλειστά κωμωδία , το σμήγμα δεν απελευθερώνεται έξω. Οι κλειστές κωμωδίες μπορεί να αναπτύξουν βλατίδες, φλύκταινες ή οζίδια.

Αποικισμός τριχοθυλακίων από βακτήρια Propionibacterium acnes. Αυτός ο μικροοργανισμός είναι μέρος της φυσικής βακτηριακής χλωρίδας του δέρματος, ειδικά στη σμηγματορροϊκή περιοχή. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο αριθμός αυτών των βακτηρίων αυξάνεται, τα βακτήρια πυροδοτούν μια αντίδραση που εντείνει τελικά τη φλεγμονώδη διαδικασία. Τα αερόβια βακτηρίδια Staphylococcus epidermidis και λιπόφιλη ζύμη, δηλαδή το Pityrosporum ovale , μπορούν επίσης να βρεθούν σε μικροκαμετούς . Η αυξημένη παραγωγή και συσσώρευση σμήγματος, καθώς και το κλείσιμο του σμηγματογόνου αδένα, συμβάλλουν στον αποικισμό των βακτηρίων.

Κοινή ακμή – συμπτώματα

Υπάρχουν διάφοροι κλινικοί τύποι ακμής, διαφέρουν ως προς τη σοβαρότητα και τον μορφολογικό τους χαρακτήρα:

  • σπυράκι, μη φλεγμονώδες – τοποθεσία: πρόσωπο, μέτωπο και μάγουλα,
  • βλατιδώδης – εμφανίζεται μαζί με σπυράκια και φλύκταινες,
  • ωοειδής, φλεγμονώδης – η πιο κοινή μορφή ακμής, τοποθεσία: πρόσωπο, πλάτη, χέρια, στήθος.

Οι αναφερόμενες μορφές ακμής ταξινομούνται ως ήπιες, ενώ οι σοβαρές κλινικές μορφές ακμής περιλαμβάνουν:  

  • οζώδες – κύστη, οζώδης – με πυώδη, αιματηρή ή πύον-αιματηρή εκκένωση, οι βλάβες έχουν την ικανότητα να μαλακώσουν και να τρυπήσουν έξω, αυτός ο τύπος ακμής μπορεί να οδηγήσει σε ατροφικές ουλές μετά την υποχώρηση του όγκου,
  • εστιασμένη – ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η παρουσία κύστεων και αποστημάτων με πιθανότητα ουλών, είναι πιο συχνή στους άνδρες,
  • χηλοειδείς ουλές – έχει τη χαρακτηριστική ικανότητα δημιουργίας υπερτροφικών ουλών,
  • υπεροπτική – η πιο σοβαρή μορφή ακμής, με γενικά συμπτώματα όπως αδιαθεσία, πυρετό, απώλεια βάρους, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, συμβαίνει συχνότερα σε αγόρια ηλικίας 13–16 ετών. Οι βλάβες της ακμής εξαπλώνονται γρήγορα, υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού αποστήματος, ουλών και αιμορραγικής νέκρωσης.

Η βιβλιογραφία διακρίνει επίσης την εφηβική ακμή, όπου οι μεγαλύτερες βλάβες εμφανίζονται κατά την εφηβεία, αλλά μπορεί να εξαφανιστούν αυθόρμητα μετά από λίγα χρόνια. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σπυρακιών και βλατίδων , συνήθως στο δέρμα του προσώπου και της πλάτης.

Κοινή ακμή – θεραπεία. Ποια φάρμακα είναι αποτελεσματικά για την ακμή;

Η αποτελεσματικότητα και τα αποτελέσματα της θεραπείας ακμής εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου στο οποίο εφαρμόζεται η θεραπεία. Η συμμόρφωση με τις ιατρικές συστάσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας παίζει σημαντικό ρόλο, επομένως είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει η επίσκεψη στον δερματολόγο.

Στην περίπτωση ήπιων ή μέτριων αλλοιώσεων ακμής, χρησιμοποιούνται τοπικά παρασκευάσματα, όπως αερολύματα, εναιωρήματα, σκόνες ή πάστες. Στη θεραπεία χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα παρασκευάσματα:

  • κατά της σμηγματόρροιας,
  • comedolytic – βενζοϋλο υπεροξείδιο, αζελαϊκό οξύ, σαλικυλικό οξύ, τοπικά ρετινοειδή,
  • αντιβακτηριακά – αντιβιοτικά: ερυθρομυκίνη, κλινδαμυκίνη, τετρακυκλίνη,
  • αντιφλεγμονώδες.

Θεραπεία με εξωτερικά παρασκευάσματα:

  • στην περίπτωση αλλοιώσεων σπυρακιών και θυλακίων, είναι ανθεκτικό στη χρήση τρετινοΐνης σε συγκέντρωση 0,05% με τη μορφή διαλύματος ή γέλης, σε συνδυασμό με αντιβιοτικό – ερυθρομυκίνη,
  • στην περίπτωση αλλοιώσεων σπυρακιών, θηλωμάτων και φλυκταινών, συνίσταται στη χρήση υπεροξειδίου του βενζοϋλίου σε συγκέντρωση 5% έως 15%, καθώς και σε παρασκευάσματα που περιέχουν αντιβιοτικά, π.χ. ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη, κλινδαμυκίνη ή νεομυκίνη,
  • στην περίπτωση τοπικής θεραπείας πυώδους βλάβης, γίνεται κοπή και καθαρισμός πυώδους κύστεως.

μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *