Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει έναν αυξανόμενο αριθμό ανδρών

Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία και πολλοί από αυτούς είναι νέοι των οποίων το συναισθηματικό στρες είναι η πιο κοινή αιτία.

Μια παραβίαση της σεξουαλικής λειτουργίας στην οποία ένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιτύχει ή να διατηρήσει μια στύση επαρκούς δύναμης για σεξουαλική επαφή ονομάζεται στυτική δυσλειτουργία (ed). Προηγουμένως, ο όρος ανικανότητα χρησιμοποιήθηκε για αυτή τη διαταραχή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απελπίζεστε, αλλά οι άνδρες πρέπει να ενθαρρύνονται και να αναζητούν επαγγελματική βοήθεια.

Σε μια μεγάλη αμερικανική μελέτη που περιελάμβανε άνδρες ηλικίας 40-70 ετών, η στυτική δυσλειτουργία είχε 50 τοις εκατό των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η συχνότητα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι υψηλότερη στους ηλικιωμένους. Εκτιμάται ότι περίπου 100 εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως έχουν αυτή τη διαταραχή.

Αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας

Η ΕΔ είναι συχνή συνέπεια βλάβης στα κυκλοφορικά, νευρικά και ορμονικά συστήματα του σώματος. Αυτό συμβαίνει επίσης ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, τόσο σε περιπτώσεις ψυχολογικών δυσκολιών όσο και σε χρήστες ναρκωτικών.

Σε νεαρούς ασθενείς με ξαφνική στυτική δυσλειτουργία, συχνότερα εμπλέκονται ψυχολογικοί λόγοι, ειδικά όταν υπάρχει έντονο συναισθηματικό στρες.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα:

  • διαταραχές στον μηχανισμό έναρξης της στύσης, οι οποίες εξαρτώνται από ψυχογενείς, ενδοκρινικούς και νευρικούς παράγοντες
  • ανεπαρκής πλήρωση των σπηλαιωδών (σπογγωδών) σωμάτων του πέους λόγω της εξασθενημένης ροής του αίματος (συνέπεια των στενών αγγείων από την αθηροσκληρωτική διαδικασία)
  • αδυναμία συγκράτησης αίματος στα σπηλαιώδη σώματα του πέους λόγω ασθενούς κλεισίματος του φλεβικού συστήματος που αφαιρεί το αίμα από το πέος.

Αυτοί οι παράγοντες σπάνια απομονώνονται, συνήθως dalamarawinery.gr συνδυάζονται. Ιδιαίτερα ψυχογενείς παράγοντες συμβαίνουν δίπλα στα υπόλοιπα και επομένως πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά σε όλους τους ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία.

Πρωτογενής και δευτερογενής στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής. Η πρωτογενής ΕΔ αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που δεν είχε ποτέ στύση. Μιλάμε για ένα σπάνιο φαινόμενο, η αιτία του οποίου είναι σχεδόν πάντα να βρεθεί στην ανθρώπινη ψυχή-ενοχή-έντονο άγχος, φόβοι διαπροσωπικών σχέσεων, απώλεια προσωπικότητας, απώλεια σεξουαλικής ταυτότητας, φόβοι συνείδησης κλπ. Σε ανήσυχους άνδρες, η ΕΔ είναι συνέπεια ενός αυξημένου τόνου του αυτόνομου συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο παρεμβαίνει στον αρχικό μηχανισμό της διαδικασίας στύσης.

Δευτεροβάθμια ed-η αδυναμία να πάρει μια στύση σε έναν άνθρωπο που είχε προηγουμένως μια τακτοποιημένη σεξουαλική λειτουργία. Σε περισσότερο από το 80 τοις εκατό των περιπτώσεων, το υπόστρωμα είναι μια οργανική αιτία. Οι κύριες οργανικές αιτίες είναι οι ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων και του νευρικού συστήματος ως μέρος της αθηροσκλήρωσης και του διαβήτη.

Πολλαπλές αιτίες δευτερογενούς ΕΔ

  • Οι επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων στην κοιλιακή περιοχή, οι ουρολογικές επεμβάσεις (συχνότερα χειρουργική επέμβαση προστάτη), οι σοβαρές πυελικές βλάβες και η ακτινοθεραπεία της κάτω κοιλίας είναι κοινές αιτίες διαταραχών των νευρικών οδών.
  • Οι ορμονικές διαταραχές, ιδιαίτερα η ανεπάρκεια τεστοστερόνης, ορισμένα φάρμακα (τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από τους ηλικιωμένους), καθώς και τα εθιστικά φάρμακα είναι γνωστά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Οι ασθένειες των ανατομικών δομών του αρσενικού σεξουαλικού οργάνου σπάνια μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
  • Η πιο κοινή αγγειακή νόσο σε διαβητικούς ασθενείς είναι η αθηροσκλήρωση. – Η αθηροσκλήρωση μειώνει την παροχή αίματος και επειδή με την αθηροσκλήρωση και τη μειωμένη χαλάρωση των σπηλαιωδών σωμάτων του πέους, δεν υπάρχει επαρκής στύση. Η κατάσταση επιδεινώνει επίσης τη διαρροή αίματος από τα γεννητικά όργανα λόγω ανεπαρκούς κλεισίματος του φλεβικού συστήματος αποστράγγισης του πέους.
  • Η πολυπλασία, η βλάβη του νωτιαίου μυελού (φλεγμονή, τραύμα), το εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική και η βλάβη του αυτόνομου νεύρου είναι οι συνηθέστερες νευρολογικές αιτίες δευτερογενούς στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Οι διαβητικοί με κακό έλεγχο της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα, μαζί με τις αναπτυγμένες αγγειακές επιπλοκές, έχουν επίσης βλάβη στο νευρικό σύστημα, τον λεγόμενο διαβήτη. διαβητική νευροπάθεια. Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των αισθητήριων, κινητικών και αυτόνομων νεύρων. Πιστεύεται ότι η βλάβη στο αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Ο χρόνιος αλκοολισμός βλάπτει επίσης τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και αποτελεί σημαντικό αιτιώδη παράγοντα της στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Σε ασθενείς με υπογοναδισμό, παρατηρείται μείωση της έκκρισης της ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία οδηγεί σε μείωση της λίμπιντο και της στυτικής δυσλειτουργίας. Μιλάμε για ασθένειες που διαταράσσουν τη λειτουργία του όρχεως ή της ανώτερης υπόφυσης.

Όλοι οι ασθενείς με οργανική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται για την υποκείμενη νόσο (διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, νευρολογική ασθένεια).

Ρύθμιση της διάγνωσης. Η ΕΔ μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας. Κατά τη θεραπεία ασθενών με στυτική δυσλειτουργία, είναι απαραίτητο να ληφθούν δεδομένα σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, το κάπνισμα, την πρόσληψη αλκοόλ, τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την αθηροσκλήρωση.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε συμπτώματα και σημάδια ασθενειών του αγγειακού συστήματος και νευρολογικών, ενδοκρινολογικών και ψυχικών ασθενειών. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε πιθανή κατάθλιψη, οπότε είναι καλό να χρησιμοποιείτε κατάλληλα ψυχιατρικά ερωτηματολόγια κατά τη θεραπεία τέτοιων ασθενών. Είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος μετρώντας την αρτηριακή πίεση και την ψηλάφηση των παλμών της περιφερικής αρτηρίας.

Μια ανασκόπηση των γεννητικών οργάνων μπορεί να υποδεικνύει ανωμαλίες της σεξουαλικής ανάπτυξης, αλλά και την εμφάνιση μιας νόσου (για παράδειγμα, μιας νόσου). των συνδετικών δομών του πέους-η νόσος του Peyronie, η οποία εμφανίζεται στα τελευταία χρόνια της ζωής).

Οι ενδείξεις για στοχοθετημένη εξέταση του αναπαραγωγικού συστήματος με σύνθετες μεθόδους (υπερηχογράφημα, αγγειογραφία) ανήκουν στον τομέα των ειδικευμένων ιατρών, ουρολόγων. Σε νεαρούς ασθενείς με ξαφνική στυτική δυσλειτουργία, συχνότερα εμπλέκονται ψυχολογικοί λόγοι, ειδικά όταν υπάρχει έντονο συναισθηματικό στρες. Αυτοί οι ασθενείς απαιτούν ψυχολογικό έλεγχο.

Ομοίως, οι ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε ασθενείς με αυθόρμητη αποκατάσταση προβλημάτων ισχύος. Οι άνδρες με ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία έχουν συνήθως αυθόρμητες νυχτερινές στύσεις και στύσεις όταν ξυπνούν το πρωί. Με οργανικά καθορισμένη στυτική δυσλειτουργία, δεν εμφανίζονται αυθόρμητες νυκτερινές και πρωινές στύσεις.

Εργαστηριακό αποτέλεσμα

Ο ασθενής πρέπει να ελέγξει το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης στο αίμα και αν αυτό επιβεβαιωθεί από χαμηλή συγκέντρωση (υπογοναδισμός), είναι απαραίτητο να επεκταθεί η ενδοκρινολογική θεραπεία για να προσδιοριστεί ακριβώς ποιος τύπος διαταραχής είναι. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις τεστοστερόνης μπορεί να είναι συνέπεια ασθενειών των όρχεων, καθώς και ασθενειών της υπόφυσης.

Η μέτρηση της γοναδοτροπίνης (ορμόνης της υπόφυσης) στο αίμα καθορίζει τον τύπο της διαταραχής στην οποία εργάζεται. Εάν η λειτουργία της υπόφυσης είναι μειωμένη, είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων λόγων, να υποψιάζεστε την παρουσία όγκου της υπόφυσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΔ είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην έγκαιρη ανίχνευση όγκων της υπόφυσης.

μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *