Γυναικεία λίμπιντο – από τι εξαρτάται;

Η λίμπιντο καθορίζει τη δύναμη της σεξουαλικής επιθυμίας, η οποία αποτελεί ατομικό χαρακτηριστικό κάθε γυναίκας. Η όρεξη για σεξ δεν είναι μια σταθερή αξία, αλλά είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Η ψυχική κατάσταση και η ορθή ορμονική ισορροπία επηρεάζουν σημαντικά την επιθυμία.

Οι μηχανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τον ερωτισμό διεγείρονται από μια ολόκληρη σειρά ορμονών. Επίσης καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική μας ιδιοσυγκρασία και αν είμαστε ευάλωτοι σε ερεθίσματα. Πώς λειτουργούν οι ορμόνες και ποιοι παράγοντες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία τους;

Η λίμπιντο αλλάζει φυσικά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου

Ο μηνιαίος κύκλος ρυθμίζεται από πολλές ορμόνες, κυρίως οιστρογόνα. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, παρατηρήθηκαν δύο περίοδοι αυξημένης λίμπιντο και αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας γυναικών.

Η πρώτη αφορά τις επονομαζόμενες γόνιμες ημέρες, ειδικά κατά την ωορρηξία, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πολύ υψηλά. Το δεύτερο συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από την εμμηνόρροια, όταν παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Πότε πέφτει η λίμπιντο;

Η σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες μπορεί να περιορίζεται περιοδικά ή συνεχώς από διάφορες διαταραχές. Πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και το 9-43% των γυναικών όλων των ηλικιών μπορεί να παρουσιάσουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μείωση της γυναικείας λίμπιντο περιλαμβάνουν:

  •     η παρουσία χρόνιων ασθενειών (π.χ. διαβήτης),
  •     η εμφάνιση κατάθλιψης,
  •     έκθεση σε μακροχρόνιο στρες,
  •     λήψη ορισμένων φαρμάκων
  •     τη χρήση διεγερτικών,
  •     διαταραγμένες συμπεριφορές των συντρόφων,
  •    ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός, υπερπρολακτιναιμία , σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών),
  •     εγκυμοσύνη και puerperium,
  •     γαλουχία και θηλασμός,
  •    η περίοδος της προ – menopauzy και την εμμηνόπαυση,
  •     μη ισορροπημένη διατροφή.

Ποιες ορμόνες επηρεάζουν τη λίμπιντο;

Οι ορμόνες είναι ο κύριος άξονας που ρυθμίζει τη διατήρηση των φυσιολογικών σεξουαλικών λειτουργιών. Οι πιο σημαντικές ορμόνες είναι:

  • Το οιστρογόνο – είναι μια ομάδα ορμονών φύλου, οι οποίες περιλαμβάνονται είναι similar τρεις παρόμοιες ορμόνες: οιστραδιόλη, οιστρόνη και οιστρόλη. Είναι οι λεγόμενες στεροειδείς ορμόνες που παράγονται με βάση τη χοληστερόλη. Η σύνθεση οιστρογόνου λαμβάνει χώρα κυρίως στις ωοθήκες, και σε μικρό βαθμό και σε άλλους ιστούς όπως ο πλακούντας, ο εγκέφαλος και τα λιπώδη κύτταρα ιστών. Τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση της μορφής στις γυναίκες και επηρεάζουν την αντίληψη των σεξουαλικών ερεθισμάτων.
  • Η τεστοστερόνη – είναι το κύριο φυσικό ανδρογόνο, που συνδέεται μάλλον ως συνήθως ανδρική σεξουαλική ορμόνη. Ωστόσο, η τεστοστερόνη παράγεται επίσης στο γυναικείο σώμα. Το καθήκον του είναι να διατηρεί το σώμα σε καλή φυσική και σεξουαλική κατάσταση, επηρεάζοντας τον ενθουσιασμό και την επιθυμία.
  • Προλακτίνη – είναι μια ορμόνη που συντίθεται από την υπόφυση. Είναι υπεύθυνη για την προσαρμογή του σώματος μιας γυναίκας στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. Είναι επίσης μια ορμόνη που σχετίζεται με την ενεργοποίηση του μητρικού ενστίκτου. Μια κοινή ενδοκρινική διαταραχή στις γυναίκες είναι η υπερπρολακτιναιμία , η οποία είναι μια πολύ υψηλή συγκέντρωση προλακτίνης στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γαλακτόρροια, στειρότητα, διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο ή μειωμένη λίμπιντο.
  • Θυρεοειδικές ορμόνες – ο υποθυρεοειδισμός που σχετίζεται με μείωση των θυρεοειδικών ορμονών T3 και T4 και αύξηση των επιπέδων TSH, είναι σήμερα μια από τις πιο κοινές ασθένειες του πολιτισμού. Η εξέταση TSH είναι η πρώτη σύσταση για τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού. Λίγοι άνθρωποι συσχετίζουν τις διαταραχές του θυρεοειδούς με μείωση της λίμπιντο – ωστόσο, μια γενική μείωση της ενέργειας, η ασταθής διάθεση και η έλλειψη επιθυμίας για σεξ μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.

Φυσικοί τρόποι καταπολέμησης της χαμηλής λίμπιντο

Αθλουμαι

Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της κανονικής σωματικής δραστηριότητας, διάφορες ορμόνες απελευθερώνονται στο σώμα. Οι ενδορφίνες μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και πιο χαλαρούς. Επιπλέον, χάρη σε αυτά, το επίπεδο του στρες μειώνεται επίσης, το οποίο έχει θετική επίδραση στη λίμπιντο μας. Πολλές γυναίκες ασκούν επίσης τακτικά δύναμη, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, το οποίο είναι ένα άλλο ερέθισμα για την αύξηση της λίμπιντο.

Επενδύστε σε έναν αρκετά μεγάλο ύπνο

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου επηρεάζει επίσης τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Πάρτε αρκετό ύπνο – τουλάχιστον 6-8 ώρες αδιάλειπτου ύπνου θα έχει θετική επίδραση στη λίμπιντο σας.

Φυσικά αφροδισιακά

Πολλές ουσίες που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα και με τη μορφή μπαχαρικών έχουν ενισχυτικό λίμπιντο. Τα φυσικά αφροδισιακά περιλαμβάνουν αβοκάντο, σύκα και μπανάνες. Ορισμένα συστατικά όπως το τζίντζερ, η κανέλα και οι πιπεριές τσίλι αυξάνουν τη ροή του αίματος, γεγονός που αυξάνει επίσης τη σεξουαλική σας ορμή.

Συμπληρώματα διατροφής

Μερικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν Ashwagandhe , Yohimbine ή Niacin μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και του στρες. Επιπλέον, αυξάνοντας φυσικά τη ροή του αίματος, αγγειοδιαστολή και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, μπορούν να διεγείρουν την αύξηση της λίμπιντο.

Θυμάμαι! Η χαλάρωση και η φροντίδα της ισορροπίας του σώματος έχει θετική επίδραση στη γυναικεία λίμπιντο!

Εκτός από τις ορμονικές διαταραχές, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η χρόνια κόπωση, η αγχωτική εργασία και η έλλειψη χρόνου αποσταθεροποιούν τη φυσική αρμονία του σώματος, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση της λίμπιντο. Ας πάρουμε λοιπόν λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε. Εάν έχετε συνεχή προβλήματα με τη μειωμένη λίμπιντο, κάντε επίσης κάποια έρευνα. Ελέγξτε εάν οι βασικές ορμόνες που σχετίζονται με την ορμονική ρύθμιση – οιστρογόνα, τεστοστερόνη, προλακτίνη και TSH – είναι φυσιολογικές.

μπορεί να σου αρέσει επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *